top of page

Hundetjeneste

En tjenestehund er trent til å markere på lukt av mennesker, bevegelse og lyd. Siden lukten av menneske er vesentlig, vil hunden også markere på gjenstander som er blitt håndtert av et mennesker.

 

Dette gjør at våre hundeekvipasjer oppdager uregelmessigheter på et objekt som en vekter uten hund ikke hadde registrert. På denne måten sikrer vi objektet og vekteren på en optimal måte.

 

En tjenestehund skal først og fremst avdekke om det oppholder seg uvedkommende på vaktobjektene, samt å finne eventuelle gjenstander som er gjemt eller kastet fra seg i forbindelse med uønskede hendelser. Hunden har som kjent suverene sanser som vil hjelpe vekter med å oppdage eventuelle farer og/eller personer på stedet.

De vanligste hundetypene som brukes i dag både av militæret, politiet og vektere er av typen Schæfer (Tysk fårehund), Malle (Belgisk fårehund), Herder (Hollandsk fårehund) og Rottweilere. Schæfer er pr. i dag den mest brukte rasen som tjenestehund, men Mallen er i sterk fremgang. Herderen er det veldig få av i Norge ennå, men er størst i f.eks Østerike pr. i dag. Malle og Herder er veldig like på mange måter, også kroppsformen. Det er nesten bare fargene som skiller disse to. Rottweiler var i mange år den ekstreme vakthunden, men er nå lite brukt i tjeneste. 

bottom of page